Nopea toimitus alkaen 0 € | Bonusta jopa 5 % | Reseptilääkkeet helposti verkosta 
 

Kuinka hoidan kuivia silmiä?

Loppuvuodesta olemme suuren osan ajastamme sisätiloissa ja monet ovat palanneet etätöistä takaisin toimistolle, jossa koneellinen ilmastointi hurisee. Nämä yhdistettynä syksyiseen tuuleen, kuivattavat silmiämme. Mistä tietää kärsitkö kuivasilmäisyydestä? Entä miten kuivasilmäisyyttä kannattaa hoitaa? Lue artikkelistamme ohjeet kuivasilmäisyydestä eroon pääsemiseen.  

Mistä voin tietää kärsinkö kuivasilmäisyydestä?

Yleisimpiä kuivasilmäisyyden merkkejä ovat silmien punoitus, kutina, kirvely ja polttava tunne silmissä. Näön sumentuminen ja tarkkuuden vaihtelut päivän mittaan usein johtuvat kuivista silmistä. Aamuisin silmien reunoista voi löytyä kokkareita. Jos eritettä on runsaasti ja se on kellertävää, kyseessä voi olla bakteeritulehdus, jonka hoitoon käytetään antibioottitippoja.

Kuivasilmäisyyden oireet voivat tuntua kovinkin tutuilta, sillä se on mitä todennäköisemmin yleisin silmäsairautemme. Tutkimustavasta riippuen jopa 5-50% väestöstä esiintyy kuivasilmäisyyttä.

Miksi kuivasilmäisyys on niin yleistä?

Suurin syy kuivasilmäisyyteen väestöllä on kyynelten liiallinen haihtuminen ja noin kymmenellä prosentilla riittämätön kyynelten eritys. Kyynelten haihtumiseen vaikuttavat kuiva sisäilma, koneellinen ilmastointi, näyttöpäätetyö, pöly, tuuli, saunominen ja auton lämmityslaitteet.

Iän myötä kyynelnesteen eritys vähenee, mistä syystä kuivasilmäisyys on yleisintä yli 40-vuotiailla. Naisilla kuivasilmäisyyttä esiintyy vielä enemmän kuin miehillä, johtuen hormonaalisista eroista. Kuivasilmäisyyden oireet lisääntyvätkin imetyksen ja vaihdevuosien aikana.

Muutamien sairauksien oireisiin kuuluu kuivasilmäisyyttä, kuten Sjögrenin syndroomaan, reuma- ja sidekudossairauksisiin ja luonnollisesti myös moniin silmäsairauksiin. Lääkkeetkin voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, etenkin e-pillerien, verenpainelääkkeiden ja antihistamiinien on todettu aiheuttavan joillain henkilöillä kuivasilmäisyyttä. Myös allergian oireisiin voi kuulua kuivasilmäisyyttä.

Miten kuivasilmäisyyttä voi hoitaa?

Tärkein hoidollinen toimenpide on silmien kostuttaminen silmätipoilla. Kuivuuden vakavuudesta riippuen tippoja tulisi käyttää vähintään 4-6 kertaa vuorokaudessa kuukauden ajan, minkä jälkeen silmätippoja voi käyttää tarpeen mukaan. Omille silmille sopivat tipat löytää parhaiten kokeilemalla useaa eri mallia, joista omaan käyttöön kannattaa valita muutamakin. Silmätippojen apuna voi käyttää silmäsuihkeita, jotka suihkutetaan suljettujen silmien luomille. Suihkeet ovat käteviä ja nopeita käyttää, mutta pääasiallinen hoito tulisi toteuttaa silmätipoilla. Öisin kannattaa käyttää silmävoiteita helpottamaan aamuisia oireita. Omega-3 valmisteista on myös todettu olevan apua kuivasilmäisyyden hoidossa.

Silmäluomien puhdistamiseen tulisi käyttää tähän kehitettyä pyyhettä tai luomille sopivalla nesteellä kostutettua vanutuppoa. Hanaveden pääsyä silmään tulisi välttää vedessä esiintyvien epäpuhtauksien vuoksi, ja uidessa tulisi käyttää tiiviitä uimalaseja.

Riittävä silmien räpyttely vähentää kyynelnesteen haihtumista. Tätä voidaan tehostaa käyttämällä suojalaseja, joiden sangoissa on suojat myös sivuilla. Pitkään jatkuvassa näyttöpäätetyössä tulisi pitää riittäviä taukoja, joiden aikana silmät saavat levätä ja ne pääsevät kostumaan joko luonnollisesti tai silmätippojen/-suihkeiden avulla.

 

 

Jos kuivat silmät haittaavat elämänlaatua ja kosteuttavista valmisteista ei tunnu olevan riittävästi apua, kannattaa olla yhteydessä silmälääkäriin. Erilaisista tuotekysymyksistä tai muusta yleisestä neuvonnasta voi soittaa, chattailla tai lähettää sähköpostia S-Apteekin asiantuntevalle henkilökunnalle.

 

 

Lähteet:

TAYS silmäkeskus - kuivasilmäisyys 
Terveystalo - Kuivat silmät
Duodecim terveyskirjasto - kuivasilmäisyyden hoito

Suosittelemme kokeilemaan näitä tuotteita kuivasilmäisyyden hoitoon!

Liittyvät artikkelit

Helpotusta allergiaoireisiin S-Apteekista

Kevät koputtelee jo ovella ja luonto herää eloon! Samalla kuitenkin lähes joka kolmas suomalainen herää tuttuihin oireisiin. Muun muassa koivun ja heinän aiheuttama siitepölyallergia on monelle tuttu riesa keväisin. Siitepölyallergian oireet voivat j