Nopea toimitus alkaen 0 € | Bonusta jopa 5 % | Reseptilääkkeet helposti verkosta 
 

Verenkierto ja diabetes

S-Apteekin tuotevalikoimassa on diabeteksen yhteydessä käytettäviä verenkierron häiriöitä estäviä lääkkeitä. Tyypillisempiä lääkkeitä valtimotukosten estoon ovat asetyylisalisyylihappoa sisältävät valmisteet (Asa-ratiopharm, Primaspan, Bartal, Disperin, Aspirin). Asetyylisalisyylihappoa sisältävät valmisteet ennaltaehkäisevät veren hyytymistä verenkierrossa, sekä verenkierron tukkeutumista aivojen ja sydämen verisuonistossa.

Verenkierron häiriötä ehkäiseviä ja verenkiertoa parantavia tuotteita ovat pentoksifylliini -valmisteet (Pentoxin, Trentalin). Valmisteet vaikuttavat verisolujen muotoutuvuuteen ja muihin ominaisuuksiin niin, että verisolujen kulkemista ahtautuneissa verisuonissa helpottuu. Näin verisuonitukosten vaara vähenee.

S-Apteekin tuotevalikoimasta löytyy myös muita diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja seurantaan liittyviä tuotteita, kuten testejä, mittareita ja lisäravinteita.

Itsehoitotuotteina on saatavissa verensokerin ja kolesteron mittaukseen tarkoitettuja testejä sekä ketoainetesti. Ketoainetestillä voi määrittää virtsan ketoaineita ja saada tietoa hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnasta. Kuituvalmisteiden käytöllä voi olla merkitystä verensokerin tasapainossa. Painonhallinnan tuotteita ja laihdutusvalmisteita voi harkiten käyttää ennaltaehkäisemään diabeteksen riskitekijöitä niin, että riski sairastua pienenee.

Diabetes heikentää jalkojen verenkiertoa. Jalkojen verenkierto-ongelmien todennäköisyys kasvaa, jos diabetes on ollut pitkään. Veren huono sokeritasapaino saattaa nopeuttaa ongelmien kehittymistä. Korkea verensokeri lisää valtimoiden kalkkeutumista ja kovettumista, mistä voi seurata valtimotukoksia. Tupakointi supistaa verisuonia ja heikentää valtimoverenkiertoa.

Diabeteksen lisäsairaus, hermovaurio, aiheuttaa ongelmia pintaverenkierron säätelyssä. Kun veri ei pääse normaalisti kiertämään jaloissa, niin seurauksena voi olla haavaumia, jotka paranevat huonosti. Myös jalan leposärkyä ja katkokävelyä voi esiintyä.

Diabeteslääkityksellä pyritään hyvään sokeritasapainoon. Lisäksi tarvittaessa kolesterolilääkityksellä vaikutetaan veren rasvahappoihin ja verenpainelääkityksellä liian korkeaan verenpaineeseen. Pienten verihyytymien muodostumista voidaan estää esimerkiksi aspiriinilla.

 

Valtimotukosten esto

Valtimotukosten estohoito aloitetaan aina lääkärin valvonnassa ja ohjauksessa. Asetyylisalisyylihappoa käytetään ennaltaehkäisemään veren hyytymistä ja verenkierron tukkeutumista verisuonistossa sydämessä ja aivoissa. Tavoitteena on, että verisuonitukosten, ja sydän- ja verisuoniongelmien todennäköisyys pienenee.

Asetyylisalisyylihapon on todettu jo pieninä annoksina edistävän verenkiertoa. Tavallinen annos on 50-250 mg vuorokaudessa, annostelussa noudatetaan aina lääkärin määräystä. Suurempina annoksina asetyylisalisyylihappovalmisteita (Disperin, Aspirin) käytetään tulehduskipulääkkeenä kuumeen alentamiseen sekä erilaisten kipujen ja särkyjen hoitoon.

Asetyylisalisyylivalmisteista enterotabletit (Asa-ratiopharm, Primaspan, Bartal) ovat päällystetty mahanestettä kestävällä kalvolla, jolloin tabletti ei liukene mahassa, vaan vasta ohutsuolessa. Tällöin ne ärsyttävät vähemmän ruuansulatuskanavaa. Enterotablettien vaikutus alkaa hitaammin ja kestää vastaavasti pidempään kuin tavalliset asetyylisalisyylivalmisteet. Tabletteja käytetään ennaltaehkäisevänä hoitona estämään verisuonitukosten syntymistä, jos lääkäri on katsonut estohoidon tarpeelliseksi.

Hätätilanteessa asetyylisalisyylivalmistetta voi olla tarpeellista käyttää akuutin sydäninfarktin ensiapuna hätäkeskuksen ohjeiden mukaan annettuna. Tällöin tabletti otetaan rikkipurtuna mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua.

 

Verenkierron häiriöt

Pentoxin -valmiste parantaa verisolujen kulkemista ahtautuneissa verisuonissa, jolloin verisuonitukosten vaara vähenee. Vaikuttavana aineena on pentoksifylliini. Pentofyksiiniä sisältävää valmistetta (Pentoxin, Trentalin) käytetään lääkärin ohjeen mukaan esimerkiksi diabeteksen aiheuttamiin alaraajojen verenkiertohäiriöihin sekä aivoverenkierron häiriöihin. Tuotetta käytetään myös raajojen huonosta verenkierrosta johtuvaan katkokävelyyn, leposärkyyn tai säärihaavoihin. Myös liikunnalla voidaan saada jalkojen verenkiertoa paremmaksi ja ehkäistä jalan veritulpan syntymistä.

 

Diabetes

Lääkkeetön hoito aikuistyypin diabeteksessa (2 tyypin diabetes) on terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja painonhallinta sekä tupakoimattomuus. Mahdollinen lääkitys ei vähennä lääkkeettömän hoidon merkitystä vaan sitä tulisi edelleen noudattaa.

Elintapamuutoksilla voi olla ratkaiseva merkitys diabeteksen hoidossa. Lisäsairauksien ehkäisemiseksi tulee huolehtia myös kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoidosta sekä veren liiallisen hyytymisen estosta.

Kohonneen verensokerin hoidossa voidaan käyttää tabletteja tai insuliinipistoksia. Tyypin 1 diabeteksen (nuoruustyypin diabetes) hoitona on insuliinihoito, joka on jatkuva ja kestää koko eliniän. Diabetesta epäiltäessä tulee aina hakeutua terveydenhuollon piiriin. Ajoissa aloitettu diabeteshoito ja lääkitys ennaltaehkäisevät diabeteksesta aiheutuvien vakavien vaurioiden syntymistä.

Rajaa
Listausvalinnat
Saatavuus
Tuotemerkki
  1. Ratiopharm 2 tuotteet
  2. Aspirin 1 tuote
  3. Disperin 1 tuote
  4. Pentoxin 1 tuote
  5. Primaspan 3 tuotteet
Vähemmän

9 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu