Verenkierto ja diabetes

S-apteekin tuotevalikoimassa on diabeteksen yhteydessä käytettäviä verenkierron häiriöitä estäviä lääkkeitä. Tyypillisempiä lääkkeitä valtimotukosten estoon ovat asetyylisalisyylihappoa sisältävät valmisteet (Asa-ratiopharm, Primaspan, Bartal, Disperin, Aspirin). Asetyylisalisyylihappoa sisältävät valmisteet ennaltaehkäisevät veren hyytymistä verenkierrossa, sekä verenkierron tukkeutumista aivojen ja sydämen verisuonistossa.

Verenkierron häiriötä ehkäiseviä ja verenkiertoa parantavia tuotteita ovat pentoksifylliini -valmisteet (Pentoxin, Trentalin). Valmisteet vaikuttavat verisolujen muotoutuvuuteen ja muihin ominaisuuksiin niin, että verisolujen kulkemista ahtautuneissa verisuonissa helpottuu. Näin verisuonitukosten vaara vähenee.

S-apteekin tuotevalikoimasta löytyy myös muita diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja seurantaan liittyviä tuotteita, kuten testejä, mittareita ja lisäravinteita.

Itsehoitotuotteina on saatavissa verensokerin ja kolesteron mittaukseen tarkoitettuja testejä sekä ketoainetesti. Ketoainetestillä voi määrittää virtsan ketoaineita ja saada tietoa hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnasta. Kuituvalmisteiden käytöllä voi olla merkitystä verensokerin tasapainossa. Painonhallinnan tuotteita ja laihdutusvalmisteita voi harkiten käyttää ennaltaehkäisemään diabeteksen riskitekijöitä niin, että riski sairastua pienenee.

Diabetes heikentää jalkojen verenkiertoa. Jalkojen verenkierto-ongelmien todennäköisyys kasvaa, jos diabetes on ollut pitkään. Veren huono sokeritasapaino saattaa nopeuttaa ongelmien kehittymistä. Korkea verensokeri lisää valtimoiden kalkkeutumista ja kovettumista, mistä voi seurata valtimotukoksia. Tupakointi supistaa verisuonia ja heikentää valtimoverenkiertoa.

Diabeteksen lisäsairaus, hermovaurio, aiheuttaa ongelmia pintaverenkierron säätelyssä. Kun veri ei pääse normaalisti kiertämään jaloissa, niin seurauksena voi olla haavaumia, jotka paranevat huonosti. Myös jalan leposärkyä ja katkokävelyä voi esiintyä.

Diabeteslääkityksellä pyritään hyvään sokeritasapainoon. Lisäksi tarvittaessa kolesterolilääkityksellä vaikutetaan veren rasvahappoihin ja verenpainelääkityksellä liian korkeaan verenpaineeseen. Pienten verihyytymien muodostumista voidaan estää esimerkiksi aspiriinilla.

Lääkkeetön hoito aikuistyypin diabeteksessa (2 tyypin diabetes) on terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja painonhallinta sekä tupakoimattomuus. Mahdollinen lääkitys ei vähennä lääkkeettömän hoidon merkitystä vaan sitä tulisi edelleen noudattaa.

Elintapamuutoksilla voi olla ratkaiseva merkitys diabeteksen hoidossa. Lisäsairauksien ehkäisemiseksi tulee huolehtia myös kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoidosta sekä veren liiallisen hyytymisen estosta.

Kohonneen verensokerin hoidossa voidaan käyttää tabletteja tai insuliinipistoksia. Tyypin 1 diabeteksen (nuoruustyypin diabetes) hoitona on insuliinihoito, joka on jatkuva ja kestää koko eliniän. Diabetesta epäiltäessä tulee aina hakeutua terveydenhuollon piiriin. Ajoissa aloitettu diabeteshoito ja lääkitys ennaltaehkäisevät diabeteksesta aiheutuvien vakavien vaurioiden syntymistä.

Rajaa
Listausvalinnat
Tuotemerkki
  1. Ratiopharm 2 tuotteet
  2. Primaspan 4 tuotteet
  3. Disperin 1 tuote
  4. Aspirin 1 tuote
  5. Pentoxin 1 tuote
  6. Trental 1 tuote
Vähemmän

Tuotteet 1-8 / 11

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

Tuotteet 1-8 / 11

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen